Skip to Main Content
Resipi
Aktiviti
MAGGI®
Produk
MyMenu Plan
Lagi
MAGGI®
Dari Dapur Kami
Memupuk Generasi Muda
Idea Masakan 7 Hari MAGGI®
Tips Dapur
Lagi
Cari
Log masuk
Kata kunci
Resipi
Aktiviti
MAGGI®
MAGGI®
About Us
Produk
MyMenu Plan
Lagi
Lagi
Log masuk
Pintar Memasak
Pelbagaikan cara memasak hidangan yang lebih sihat.
..
Cubalah Hari ini!
Resipi Siakap Stim Tom Yam
67 Min
Sederhana
Resipi Ayam Percik Panggang Pedas
205 Min
Sederhana
Sayur Campur Tumis Beraneka Warna
20 Min
Mudah
Sup Istimewa Ayam Kampung dan Pear Manis
155 Min
Mudah
Hinava
26 Min
Mudah
Menyimpan makanan di peti sejuk
1. Pintu
• Elakkan daripada meletakkan makanan mudah rosak berdekatan pintu kerana ia adalah bahagian peti sejuk paling hangat • Sebaliknya letakkan sos, perasa, minuman ringan, jus dan air minum
2. Bahagian Sejuk Beku
• Suhu dalam peti sejuk hendaklah dikekalkan pada 0°F (-18°C) • Sesuai untuk daging beku disimpan dalam bekas kedap udara dan aiskrim
3. Rak Atas
• Rak atas biasanya mempunyai suhu konsisten • Sesuai untuk makanan yang selalu ingin anda nampak apabila peti sejuk dibuka seperti produk tenusu, minuman atau makanan sedia dimakan
4. Rak Bawah
• Ini adalah bahagian paling sejuk dalam peti sejuk. • Sesuai untuk menyimpan daging dan ayam mentah yang dibungkus atau diletakkan atas pinggan dan telur di tempat khasnya.
5. Ruang Pendingin
• Ruang ini biasanya sedikit lembap, jadi memang sesuai untuk menyimpan tanaman baru dipetik. • Sesuai untuk menyimpan buahan dan sayuran yang menghasilkan gas menyebabkan simpanan lain jadi berbintik dan lembik. • Khaskan satu tempat untuk daging
Tips Di Dapur
1. Pantri: Rak Atas
• Simpan makanan dalam tin di sini untuk tahan lama hingga 2 tahun. Pastikan suhu adalah sekitar 37°C
2. Pantri: Rak Tengah
• Mayonis dan mentega kacang boleh disimpan di pantry. Simpan mayonis di dalam peti sejuk sebaik dibuka.
3. Pantri: Rak Bawah
• Simpan kentang di sini kerana keadaannya yang sejuk, kering dan mempunyai aliran udara baik • Simpan bawang berasingan kerana kentang dan bawang mengeluarkan gas yang masing-masing menyebabkannya cepat rosak • Sesetengah buah menjadi masak pada suhu bilik • Tomato masak dengan baik dan tidak hilang rasanya apabila diletakkan luar peti sejuk